Superwash behandlede garn har nå blitt nesten normalen når det kommer til ullgarn tilgjengelig i handelen i dag. Det er til og med vanskelig for meg som håndfarger å få tak i garn som ikke har fått denne behandlingen. Så hva er egentlig Superwash og hvorfor har det blitt så vanlig?
Ull har den egenskapen at den kan filtre seg sammen og krympe permanent. Dette skyldes skjellene på ullfibrene som hekter seg fast i hverandre under visse vilkår. Dette kan selvfølgelig være ønskelig i visse tilfeller, som når en skal tove tøfler eller sitteunderlag. Ikke så festlig når en høyt elsket genser krymper ned til å passe en teddybjørn.
For å hindre ull i å oppføre seg denne måten og bli mer lettstelt så utviklet Superwash metoden seg.
Superwash er et varemerke registrert navn på måten ulla blir behandlet på. Nå til dags har navnet blitt synonymt med maskinvaskbar ull som ikke krymper og som føles mykere enn vanlig ull.
Så hva blir egentlig gjort med ulla for at den ikke skal krympe? Det er flere måter å gjøre det på, men den mest vanlige er å vaske ulla i et klorbad som fjerner de ytterste skallene på ullfiberen. Nå tenker du kanskje at du kan klore ullen din selv. For all del ikke gjør det. Klor spiser ull! Rett og slett løser den opp til ingenting. Selv etter et kort klorbad og så masse skylling så fortsetter kloren å virke og gjør ullen svakere.
I industrien gjør de dette under veldig kontrollerte former.
Så etter at ullfibrene har fått fjernet de ytterste skjellene blir den så badet i en oppløsning med harpiks, i dette tilfellet harpiks av polymer som egentlig er et annet ord for plast. Dette laget dekker over de gjenværende skjellene og gjør fibrene glatte og myke. Denne prosessen kalles på fagspråket Hercosett 125.
Laget med plast som dekker ullfibrene er så tynt at produsenter kan fremdeles kalle det 100% ull.
Prosessen er dessverre ikke så miljøvennlig som man skulle ønske.
Fordeler med Superwash behandlet ull:
Kan klø mindre og føles mykere for sart og følsom hud Tåler vask godt
Tar opp farge meget godt, fargene blir sterke og klare
Kan tåle en runde i tørketrommel. Faktisk så anbefaler noen produsenter dette for å få tilbake fasongen og luften i plagget.
Er mye enklere å håndtere i fargegrytene for dem som vil farge selv.
Ulemper:
Mikroplast. Uansett hvordan man vrir og vender på det så er ullen dekket med plast. Selv om prosentandelen per nøste er så liten at det fremdeles klassifiseres som 100 % ull så blir det mye når man tenker på alt det garnet som blir produsert.
Ullen mister noen av sine unike egenskaper
Kan ikke toves
Personlig så syns jeg superwash behandlet ull er både kaldere og klammere enn ubehandlet ull
Noen garn føles plastikkaktige. Dette varierer fra merke til merke, og har nok med hvor tykt lag med harpiks garnet har fått.
Behandlingen kan slites bort etter en tid med bruk og vask, og plutselig krymper den likevel.
Plagg strekkes ut av fasong siden ulla har mistet litt av egenskapene til å holde seg sammen. Ullfibrene i garnet har lettere for å skli forbi hverandre.
Er ikke lenger komposterbar, siden den er plastbelagt bør den kastes som restavfall.
Ubehandlet ull er nedbrytbar og kan gå rett i komposten.
Om du vil bruke bare ubehandlet ull eller superwash ull er opp til deg. Jeg prøver å bruke det jeg har og ikke erstatte det med nytt. Men det er ikke så enkelt. Enda verre blir det for meg som håndfarger ettersom leverandørene av basegarn har et veldig stort utvalg av superwash garn, men heller dårlig av ubehandlet. Jeg er på stadig utkikk og vil teste de garnkvalitetene jeg kommer over. I mellomtiden kan vi som forbrukere av garn ytre ønske om flere alternativer uten superwash behandling (dersom det er det du ønsker) og håpe at ting bedrer seg.
Jeg vet det jobbes med alternativer til Hecroset 125 metoden og for miljøet og min
egen del håper jeg at det ikke er lenge til det kommer på markedet.
Comments