top of page

Nupper

Forfatterens bilde: Cathrine GlosimotCathrine Glosimot

Oppdatert: 13. juni 2022

Er du som meg og får nupper på klærne dine? Spesielt de som du har strikket selv? Jeg er selv en nuppemagnet. Alle mine klær får nupper i større eller mindre grad. Jeg har en evig liten krig mot store og små nupper. Hva kommer disse irriterende små hårballene av?

Enkelt forklart så kommer de av friksjon. Stoffet blir gnidd mot seg selv eller noe annet og små korte fiber fra tråden stoffet er laget av jobber seg løs og samler seg i små kuler eller pølser. Jo mykere og finere fiber plagget er laget av jo større sjanse er det for at det kommer nupper. I tillegg kan det samle seg løse fiber fra andre stoffer i de samme nuppene. For meg som har tre katter i hus, statisk luft nå på vinteren og i tillegg har langt hår er det perfekte forhold for nuppedannelse. Hvis vi i tillegg tenker at jeg sjelden holder armer og hender i ro, det er jo alltid noe som skal strikkes, nøstes, spises eller gjøres med hendene, så er det logisk at det blir nupper på klærne mine. Det gjør det ikke mindre irriterende, men i det minste vet jeg hvorfor de oppstår. Og jeg vet hva jeg kan gjøre for å få plaggene fine igjen.



Jeg har flere våpen mot nupper og hvert et er best til sin egen ting. Jeg har elektrisk nuppefjerner, to faktisk. En til små nupper og en til litt større. Jeg har en gammel ullkam og en nyere variant med utskiftbart hode, alt etter nuppestørrelse og type stoff. Jeg har barberhøvel til de ekstra gjenstridige nuppene på veldig fine stoffer. Det er ikke noen spesiell høvel, en helt vanlig en fra butikken. Men jeg velger typen som har flere blad og reklamerer for at de er forsiktige mot huden. Jeg har dårlig erfaring med engangshøvler, de blir fort sløve og bladene står for langt fra hverandre. Da skal det ikke mye til for å høvle av både nupp og tråd. Det siste våpenet er fingrene mine. Det er det aller beste på de store løse nuppene og jeg tar gjerne en runde med hendene før jeg finner fram noe annet. Jeg vet noen bruker saks for å klippe nupper ved roten, men for min del har det aldri vært aktuelt. Enten så er det for mange til å forsiktig klippe en og en, eller så løsner de lett nok bare ved a nappe dem av med fingrene.



Hva skal brukes på hva? Jeg vurderer stoffet i det som skal avnuppes. Er det hårete eller glatt? Er det grovt eller finmasket? For hårete og grove stoffer bruker jeg ullkam, siden kammen ikke fjerner den lodne glorien, men heller har en tendens til å gjøre ting lodne. For tettstrikkede og glatte stoffer bruker jeg enten en av de elektriske nuppefjernerene eller høvel, disse vil fjerne det lodne og fluffy fra mer rustikke stoffer. Ikke sjelden går jeg for en kombinasjon av disse.


Det viktigste når en skal takle de små hårballene er å legge plagget flatt, gjerne på en overflate som gir litt motstand. Selv har jeg en stor puff som er helt perfekt til å legge en genser over.

Hold igjen stoffet så det holder seg stramt og flatt. Det skal ikke brukes mye krefter, men litt albuefett må nok påberegnes. Uansett hvilken nuppefjerner som velges skal denne brukes i strikke/trådretningen. For aller best resultat liker jeg å gå over med en god gammeldags klesbørste til slutt. En slik med velur på. Den børster jeg over for å plukke opp de bittesmå fibrene som har blitt igjen etter nuppefjerningen.

Noen plagg vil aldri slutte å nuppe mens andre vil til slutt ha nuppet seg ferdig. Min erfaring er at etter en 5-8 ganger så har de fleste små fiber jobbet seg løs og blitt fjernet og nuppeproblemet har om ikke forsvunnet i alle fall blitt mye mindre på akkurat det plagget.

Som eksempel har jeg en genser laget i det mykeste, deiligste lamagarn. Denne genseren fikk ikke bare nupper, men store pølser på opp til 10 cm. Etter en dags bruk så den ut som om den var mange år gammel. Jeg var selvfølgelig skuffet og genseren ble bare brukt hjemme, der ingen kunne se. Nuppene ble større og flere, jeg fjernet de største med fingrene når jeg følte for det. Etter en stund så bet jeg i det sure eplet og fant fram nuppefjerner og rigget meg til. Det skulle ikke så mye til før genseren så nesten ny ut. Men nuppene kom raskt tilbake. Etter flere omganger som dette så begynte det å gå lengre tid mellom hver gang det var nødvendig å ta en full omgang med avnupping.



Er det så mulig å unngå nupper helt? For meg så er svaret nei. Ikke for min del. Ting jeg har på meg nupper mer eller mindre. Men dette er individuelt. Klær jeg har lagd til min kjære, gjerne i samme type garn som til meg selv nupper nesten ikke i det hele tatt. Kun litt i armhulen, naturlig nok. Så jeg må nok belage meg på å ha jevnlig avnupping av mine gensere hvis jeg vil de skal se fine og velstelte ut. Selvfølgelig påvirker ikke nupper funksjonen til en genser. Den vil fremdeles være god og varm, med eller uten nupper. Men det er tiltak man kan ta for å minimere nuppedannelsen. Som med lamagenseren min nevnt ovenfor. Jeg lagde en til i samme garn, men denne gang gikk jeg ned en pinnestørrelse for å få et fastere stoff. Det gjorde en stor forskjell. De første store nuppepølsene kom som forventet, men det skulle ikke mer enn en omgang eller to med seriøs børsting før det hele roet seg ned og genseren holder seg fin mye lenger enn den første, som fremdeles tåler lite før den ser sjuskete ut.


 

Oppsummert så er det slik at jo mykere og finere fiber, jo større sjans for nupper. Mer langfibret fiber nupper også, men sannsynligvis i mye mindre grad. Jo løsere et plagg er strikket jo flere fiber kan jobbe seg ut og danne nupper. Løsningen er å kanskje strikke litt strammere, hvis det ikke er til ulempe for plagget.


 

Så valg av garn og hvordan garnet blir strikket (eller heklet, vevd, hakket) samt

type plagg påvirker nupper og hvor mye av dem som oppstår. Løst tvunnet garn med få tråder vil sannsynligvis nuppe mer enn et garn med mange tråder som er tvunnet tett. Et entrådsgarn som er løst spunnet og strikket med store masker vil nuppe mye mer en et garn med 4 tråder tvunnet tett og strikket på mindre pinner. Det samme entrådsgarnet vil motstå nupper mye bedre om det ble strikket på små pinner. Men det er ikke alltid dette betyr noe. For et florlett sjal med hullmønster så vil ikke friksjonen være stor og de få nuppene som kommer er enkle å fjerne med fingrene. En hverdagsgenser derimot vil bli brukt mye hardere og kan fort se sjuskete og gammel ut om den har blitt lagd med et mykt, løst spunnet garn og strikket med store masker. Så det er mange ting å vurdere når man skal velge garn til et prosjekt. Det er slett ikke slik at man skal unngå de myke gode vamsete garnene, men vite hvorfor ting skjer og hva man kan gjøre for å enten unngå det eller håndtere det med ferdige plagg.


Det finnes flere typer nuppefjernere der ute, jeg har ikke prøvd dem alle. Blant annet en børste/kost med nylonbust, det finnes pimpsteiner som er ment for nuppefjerning og sikkert mange jeg ikke har fått med meg ennå som sikkert gjør en like god jobb som de verktøyene jeg har.

 
 
 

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page